کد مطلب : Culture 'en' is a neutral culture. It cannot be used in formatting and parsing and therefore cannot be set as the thread's current culture.  |   تعداد نظرات: 0   |   تعداد بازدیدها: 4593   |   تاریخ درج: Wednesday, April 13, 2016   |   ساعت: 9:00 AM   |   منبع / نویسنده مطلب: مشاور رسانه ای اتحادیه

 

سلامت قالیبافان را تضمین کنیم

رعایت و انجام برخی امور ساده و بهداشتی, افزون بر سلامت و تندرستی شما به عنوان یک هنرمند قالیباف, باعث سلامت و بهداشت جامعه بافندگان فرش خواهد بود.


به گزارش اتحدیه قالیبافان، رعایت و انجام برخی امور ساده و بهداشتی, افزون بر سلامت و تندرستی شما به عنوان یک هنرمند قالیباف, باعث سلامت و بهداشت جامعه بافندگان فرش خواهد بود. بنابراین توصیه می‌گردد با مطالعه و رعایت نکات مهمی که در این دفترچه توصیه گردید, ضمن حفظ و تداوم سلامتی خود و ایجاد محیط کار مناسب که ضامن بهداشت و سلامتی همیشگی شماست, مشوق و مروج آنها در میان سایر دوستان و آشنایان خود که به بافندگی قالی اشتغال دارند, باشید.........................

 

فصل 1ـ رعایت نکات لازم جهت بالارفتن ضریب سلامت قالیبافان

بافنده گرامی:

    رعایت و انجام برخی امور ساده و بهداشتی, افزون بر سلامت و تندرستی شما به عنوان یک هنرمند قالیباف, باعث سلامت و بهداشت جامعه بافندگان فرش خواهد بود. بنابراین توصیه می‌گردد با مطالعه و رعایت نکات مهمی که در این دفترچه توصیه گردید, ضمن حفظ و تداوم سلامتی خود و ایجاد محیط کار مناسب که ضامن بهداشت و سلامتی همیشگی شماست, مشوق و مروج آنها در میان سایر دوستان و آشنایان خود که به بافندگی قالی اشتغال دارند, باشید.

الف) شرایط نور و روشنائی در محیط کارگاه:

 

نورکافی و مناسب برای اتاقی که به منظور نصب دار قالی انتخاب می‌کنید در تضمین سلامت چشمان شما بسیار حائز اهمیت است, برای نیل به این منظور موارد زیر توصیه می‌گردد:

 
 
 
1-‌ اتاقی را که برای نصب دار قالی انتخاب می‌کنید حتی‌الامکان دارای پنجره و نورگیرهای متعدد باشد تا امکان استفاده هرچه بیشتر از نور طبیعی هنگام بافندگی فراهم گردد.

2- اتاقهائی که دارای پنجره‌های بزرگ بر روی دیوارهای شرقی هستند برای نصب دار قالی مناسب‌تر می‌باشند زیرا امکان استفاده هرچه بیشتر از نور خورشید به ویژه در ساعات اولیه روز مهیا است.

 

3- ساعات اولیه روز برای هرگونه فعالیت فکری مناسب‌تراز بقیه ساعات می‌باشد. لذا توصیه می‌گردد بیشترین ساعات کار بافندگی خود را حتی‌الامکان صبح و محدوده ظهر قراردهید تا ضمن بهره‌برداری مفید از مهارتها و خلاقیت خود, خستگی کمتری را متحمل شوید.

 

4- برای کنترل میزان نور طبیعی و تابش یکسان آن در جلوی پنجره‌ها از یک یا چند ردیف تور ساده یا پارچه‌های مشابه که دارای رنگ روشن هستند استفاده نمائید.

 

 

5- هیچگاه نحوه قرار گرفتن شما در مقابل دار قالی پشت به منابع نور طبیعی (پنجره‌های اصلی) نباشد تا نور لازم به روی دار قالی تابیده شود.

 

6- علیرغم توصیه‌های لازم برای استفاده بیشتر از نور طبیعی هنگام بافندگی, بکارگیری لامپهای فلورسنت و معمولی در برخی اوقات الزامی است. لامپهای معمولی و فلورسنت هیچکدام به تنهائی منبع نوری مناسبی نیستند. توصیه می‌گردد لامپهای مذکور بطور توام و با یکدیگر نصب گردند تا نور مطلوبتری برای شما فراهم گردد.

 

7- محل نصب لامپهای مورد استفاده بر روی سقف اتاق, باید دقیقاً مابین دار قالی و محل نشستن شما باشد تا حداکثر استفاده از نور حاصل بعمل آید.

 

8- حتی‌الامکان دیوارها و سقف اتاقی که دار قالی در آن نصب می‌گردد دارای رنگ روشن (ترجیحاً سفید) باشد تا با انعکاس حاصل از برخورد نور خورشید و همچنین لامپهای نصب شده, ضمن کمک به تامین مقدار نور مورد نیاز باعث پراکندگی مساوی و یکسان نور در تمام اتاق گردد.

 

9- برای داشتن دید مطلوب و جلوگیری از خم شدن بر روی نیمکت, آخرین رج فرش باید در حدود 30 سانتیمتر پائین‌تر از چشم شما قرار داشته باشد.

 

ب) شرایط هوا و تنفس در محیط کارگاه:

 

 

استنشاق پرزها و ذرات معلق ناشی از جابجائی و کار با کلافهای نخ پشم برای حفظ سلامتی مضر است. رعایت موارد زیر شما را در این کار کمک می‌کند:

 
 
1-‌ پس از پایان کار روزانه حتماً نسبت به جارو نمودن و جمع‌آوری پرزهای پشم پراکنده و اطراف دار قالی (و احتمالاً تمام سطح کف اتاق) که ناشی از قیچی نمودن پرزهای اضافی هنگام بافت فرش است اقدام نمائید.

 

2- جریان دائمی هوا و تهویه اتاق راه مناسبی برای خروج پرزهای پشم و ذرات معلق آن در هوا می‌باشد, لذا حتی‌الامکان نصب یک دستگاه تهویه در اتاقی که دار قالی در آن قرار گرفته است توصیه می‌گردد.

 

3- در صورت عدم دسترسی به دستگاه تهویه توصیه می‌گردد همواره هنگام بافندگی مقدار کمی

از دو پنجره مقابل هم را باز نگه دارید تا عمل تهویه و خروج هوا و ذرات معلق در آن به شکل طبیعی صورت پذیرد.

 

4- سطح کف اتاقی که دار قالی در آن نصب می‌گردد حتماً باید دارای کفپوش مناسب باشد,‌در صورتی که کف اتاق فقط با شن و ماسه و یا خاک و سایر موارد مشابه مسطح گردید و از طرفی امکان کفپوش نمودن آن با موزائیک یا سیمان میسر نیست, حتماً تمام سطح کف اتاق را موکت یا پارچه‌ای ضخیم به رنگ روشن بپوشانید تا ضمن جلوگیری از به هوا خاستن ذرات خاک و استنشاق آنها, عمل جمع‌آوری پرزهای اضافی پشم در پایان کار روزانه به راحتی میسر گردد.

 

5- هیچگاه اطاقهائی که پائین تر از سطح زمین قراردارند برای نصب دار قالی انتخاب ننمائید. علاوه بر مشکل تامین نور مناسب,‌تهویه و جریان دائمی هوا در این اتاقها به سختی صورت می‌پذیرد. به ویژه اگر منطقه‌ای که زندگی می‌نمائید از لحاظ آب و هوا مرطوب باشد بطور اکید از انتخاب اینگونه اتاقها خودداری فرمائید, چنانچه محل سکونت شما در مناطق گرم کویری است و برای کاهش گرما ملزم به زندگی در اتاقی به شکل مذکور هستید,‌حتماً تمهیدات لازم برای تهویه هوا و ایجاد نور کافی و مناسب را فراهم نمائید.

 

6- در هر صورت با داشتن شرایط مناسب هوا و تنفس در محیط کار توصیه می‌گردد در ساعات کار بافندگی فرش از ماسکهای ساده پارچه‌ای بر روی دهان و بینی خود استفاده گردد. این ماسکها باقیمت بسیار مناسب در داروخانه‌ها عرضه می‌شوند.

 

ج) شرایط نیمکت و دار قالی مناسب:

 

نحوه قرار گرفتن شما در مقابل دار قالی, به ویژه فرم نشستن در

 

 سلامت بدن شما و کاهش خستگی ناشی از کاربافندگی

 

بسیار مؤثر است. لذا موارد زیربرای این منظور توصیه می‌گردد:

 

 

1-‌ همیشه از دارهائی که دارای پایه و نیمکت مناسب و راحت برای نشستن هستند استفاده نمائید تا از خستگی پاها و ستون فقرات کاسته شود.

 

2- نیمکتی که قسمت پشت آن نسبت به کف آن زاویه دار و متناسب با گودی کمر دارای برآمدگی باشد, بیش از پیش در سلامت و جلوگیری از خستگی ناشی از کار موثر و مفید است.

 

3- چنانچه نحوه ایستادن دار قالی نسبت به شما به صورت زاویه دار و قسمت بالای آن متمایل به عقب باشد, باعث تسلط بیشتر به هنگام بافت می‌شود واین امر باعث کاهش مضاعف خستگی در هنگام بافندگی می‌گردد.

 

4- استفاده از دارهای عمودی(ایستاده) نسبت به دارهای افقی (زمینی) دارای محاسن بسیاری است که مهمترین آن حفظ سلامتی ستون فقرات و گردن, زانوها و ... به ویژه برای بانوان خواهد بود که تاثیر آن در بلندمدت قابل توجه است.

 

5- برای آشنائی بیشتر با محاسن دارهای قالی عمودی و بهترین نوع آنها و همچنین نحوه تهیه آن به نزدیکترین مراکز و شعب سازمانها و موسسات ذی‌ربط نظیر شرکت سهامی فرش ایران, تعاونیهای فرش و... مراجعه نمائید. چنانچه به دلایل مختلف نظیر نوع مواد اولیه و .. ملزم به استفاده از دارهای افقی (زمینی) هستید, توصیه می‌گردد در طول مدت بافندگی روزانه ساعات استراحت خود را بیشتر نمائید و در طول سال حداق یکبار از مشاوره‌ها و معاینات پزشکان متخصص و مرتبط بهره‌مند شوید.

 

 

د) ساعات کار و استراحت در طول روز:

 

 

1- طبق قانون بین‌المللی کار, انجام 8 ساعت کار مفید برای کلیه مشاغل مطلوبترین مقدار ساعت‌کار روزانه می‌باشد و بیش از این مقدار برای هیچ شغلی به ویژه بافندگی توصیه‌نمی‌گردد.

 

2- علیرغم توصیه‌های مذکور برای استفاده از دارهای مناسب قالی و رعایت مقدار ساعات کار روزانه استراحت کوتاه و مقطعی باعث کاهش خستگی و آمادگی بیشتر برای ادامه کار خواهد بود. لذا توصیه می‌شود پس از حداکثر 5/1 ساعت کار مستمر و مداوم به مدت 10 الی 15 دقیقه استراحت نمائید تا چشمها و سایر اعضای بدن که در کار بافندگی قالی به طور مداوم از آنها استفاده می‌نمائید فرصت تجدید قوا وتنوع لازم برای جلوگیری از خستگی داشته باشند.

 

3- نرمش‌های ساده و استفاده از حرکات ساده ورزشی در هنگام استراحت و فواصل بافت, باعث نشاط بیشتر گردیده و سلامتی شما را افزایش می‌دهد.

 

هـ) توصیه‌های ایمنی در محیط کارگاه:

 

1-‌ ابزار بافندگی را از دسترس کودکان دور نگه‌داشته تا ضمن جلوگیری از حادثه, از معیوب شدن آنها جلوگیری شود. در ضمن اگر در استفاده از ابزار آنها را در یک جعبه چوبی روباز قرارداده شود, سهولت کار بیشتر خواهدشد.

 

 

2- نردبان و نیمکت در دستگاههای خاص, باید محکم و قابل اطمینان باشد تا باعث افتادن بافنده از روی آن نگردد.

3- از گذاشتن بخاری و یا چراغ خوراک پزی در نزدیک دستگاه قالیبافی پرهیز نمایید. چون بارها دیده شده که این عمل باعث آتش گرفتن دستگاه و صدمه دیدن بافنده شده است.

 

در خاتمه توصیه می‌شود در طی هر سال حداقل یکبار به متخصصین چشم‌پزشک, متخصصین مفاصل و استخوان و سایر پزشکان عمومی مراجعه نمائید. این کار حتی در صورت صحت و سلامت کامل نه تنها برای شما بلکه برای کلیه مشاغل مشابه توصیه می‌گردد

 

*سلامتی شما به اندازه دستاوردهای شما برای ما اهمیت دارد.*

 

فصل 2ـ عیوبی که ممکن است در حین بافت فرش پیش بیاید و راههای پیشگیری

 

‌ غلط بافی, خلوت‌بافی: در بعضی از موارد بافندگان دقت کافی و لازم را در نقشه خوانی و ریشه‌زنی را ندارند و ریشه‌ها را اشتباه می‌زنند و حتی برای سهولت کار در بعضی از موارد سایه‌ها و بندها را حذف می‌نمایند که نهایتاً باعث می‌شود گلها نامتقارن و کوچک و بزرگ بشوند و خلوتی در قسمتهایی از فرش ایجادگردد. علت بوجود  آمدن این عیب می تواند استفاده از بافندگان غیراستاد و حتی کودکان در بافت فرش باشد.

لازم است درصورت مشاهده این عیب موارد را به صورت جدی تذکر داده و راهنمائیهای لازم ارائه گردد.

کجی, سره: بیرون‌زدگی یا تو رفتگی در قسمتی از فرش را می‌گویند و یکی از عیوبی است که در تعدادی از فرشهای تولیدی شرکت مشاهده می‌گردد بروز این عیب ناشی از :

1-‌ معیوب بودن دستگاه قالیبافی لازم است قبل از نصب چله از دستگاه قالیبافی بازدید و پس از اطمینان از سالم بودن دستگاه اقدام به چله دوانی و نصب چله شود.

2- عدم دقت در حین بافت بخصوص در هنگام بافت کناره پیچ که به طرف داخل چله یا بیرون از فرش کشیده می‌شود، باعث کجی فرش می‌گردد. لازم است در انجام این کار دقت لازم مبذول گردد.

3- عدم دقت لازم در چله کشی و نصب چله به صورتی که دو طرف چله در کنار فرش شل‌تر و وسط چله سفت‌تر باشد باعث ایجاد کجی می‌گردد لازم است به چله‌کشان تذکر داده شود تا چله‌ها به صورت یکنواخت در سردار و زیر دار پخش گردد.

4- ناصاف بودن محلی که دستگاه قالیبافی قراردارد نیز احتمال ایجاد کجی را

 در فرش افزایش می‌دهد. قبل از نصب چله به دستگاه از هموار و صاف بودن محل نصب دستگاه اطمینان حاصل گردد.

5- تراز نبودن دم کار و ناصاف بودن ابتدای بافت باعث ایجاد کجی در حاشیه پایین و در صورت عدم اصلاح درحین بافت این کجی تا حاشیه بالا نیز ادامه پیدا می‌کند و نهایتاً باعث ایجاد کجی در حاشیه پایین و بالای فرش می‌گردد. لازم است پس از نصب چله به دستگاه و قبل از شروع بافت کنترل گردد تا ابتدای چله تراز و صاف باشد.

6- عدم هماهنگی در شانه زدن در طول فرش باعث ایجاد کجی و سره در حاشیه پایین و بالای فرش می‌شود اگر دو بافنده در دو قسمت مجزای فرش کارکنند و یکی شانه کمتری بزند و دیگری شانه بیشتری بزند باعث بالازدگی و پایین زدگی فرش در یک قسمت می‌گردد لازم است تمام قسمتهای فرش به میزان یکنواخت شانه بخورد و حتی‌الامکان فرش به صورت یکدست باشد.

کجی و سره که در تعدادی از فرشها مشاهده می‌گردد در خیلی از موارد غیرقابل اصلاح می‌باشد و حتی در مواردی نیز که برای رفع عیب فرشهای کج و سره دار به کارگاههای سرراستی منتقل و عملیات میخ‌کوبی انجام می‌گیرد ولی اکثراً پس از شور و یا به مرور زمان به حالت اول برمی‌گردد لذا بهترین راه جلوگیری از بروز این عیب، در حین بافت می‌باشد.

 

دراز و باریک شدن فرش و عدم تناسب در اندازه

یکی از عیوبی می‌باشد که به علل زیر در بعضی از فرشها بوجود می‌آید:

1-‌‌استفاده از مواد اولیه غیر استاندارد در بافت باعث بالاتر شدن فرش می‌‌گردد. مثلاً اگر برای بافت فرش 35 رجی از پود ضخیم 18 لا و پود نازک 5 لا و چله 15 لا و خامه رنگین متریک 5 استفاده گردد هرمقدار هم که بافنده فرش را شانه بزند قطعاً فرش بلند می‌شود. لازم است دقت داشته باشید که مواد اولیه متناسب با رجشمار فرش باشد.

2- شانه نزدن بافنده به مقدار نیاز باعث می‌گردد فرش بلند شود. لازم است به طور مرتب رجشمار فرش در حال بافت را کنترل نمایید.

3- نصب چله به صورت نامنظم و شل بودن نخ چله‌های فرش باعث می‌شود که فرش در حین بافت بلند شود. باید بطور منظم و مرتب چله‌ها را کنترل نمایید و در هرمرحله از سفت بودن چله‌ها و تناسب لازم اطمینان حاصل نمایید.

4- کم گرفتن عرض فرش در چله دوانی و نصب چله نیز یکی از عواملی است که می‌تواند در دراز و باریک شدن فرش موثر باشد. لازم است عرض چله حتی چندسانتیمتر بیشتر از استاندارد در نظر گرفته شود. مثلاً اگر قرار است فرش در اندازه 3 × 2 به دستگاه نصب شود لازم است عرض فرش در هنگام چله دوانی و نصب چله 05/3 × 05/2 در نظر گرفته شود تا پس از مراحل بافت و تکمیل در حد استاندارد مورد نظر باشد زیرا فرش پس از تمام شدن و جدا کردن فرش از دستگاه و انجام مراحل تکمیلی چند سانتیمتر از طول و عرض کم می‌شود.

دو رنگی: شامل دو رنگی در متن و حاشیه فرش و یا رگه دار بودن قسمتهای مختلف فرش می‌باشد. معمولاً پس از اتمام فرش در صورت وجود دو رنگی اقدام به ترمیم آن می‌گردد که احتمال دارد در ظاهر مشخص نگردد ولی به مرور زمان و یا پس از شور دو رنگی مشخص گردد. عدم تهیه خامه موردنیاز در شروع کار و عدم دقت در خریداری کلافهای یک رنگ عمده‌ترین دلیل این عیب می‌باشد.

راههای جلوگیری از ایجاد دو رنگی و رگه در فرش

ـ‌‌ باید پس از اطمینان ازعدم دو رنگی در کلافها مواد را از شعب شرکت تحویل بگیرید و در صورت مشاهد دو رنگی در کلافها آنها را به شعبه مربوطه ارجاع نماید. اگر این مورد رعایت نگردیده باشد و بعلت عدم دقت انبارداران خامه دو رنگ تحویل شده باشد از بافت خودداری‌نمایید و موارد را به بازرسین فنی شعب شرکت اطلاع دهید.

کوبیدگی یا بالازدگی در قسمتی از فرش

‌در بعضی از موارد قسمتی از فرش نسبت به سایر قسمتها کوبیده می‌شود و یا بالعکس بلندمی‌شود که نهایتاً باعث نامتقارن شدن گلها و به هم ریختگی نقشه در همان قسمت فرش می‌گردد. بروز این عیب به علل زیر ایجاد می‌گردد ضمناً این عیب قابل اصلاح نمی‌باشد:

1-‌ ممکن است بافنده در حین بافت متوجه شود که فرش بلند و یا کوتاه شده لذا اقدام به استفاده از پود نازکتر و یا کلفتر و یا شانه‌زدن بیشتر و یا کمتر از آن قسمت به بعد می‌نماید که نهایتاً باعث کوبیدگی و یا بالازدگی و به هم ریختگی نقشه می‌گردد برای رفع و جلوگیری از ایجاد این عیب لازم است پس از نصب چله بازرس فنی هر 10 یا 20 سانتیمتر را روی چله و نقشه علامت‌گذار (نشان‌گذاری) نماید و به بافنده نیز تفهیم گردد.

2- ممکن است بر اثر اشتباه و بی‌دقتی بافنده و یا تحویل اشتباه و غیراستاندارد توسط انباردار در قسمتی از فرش از پود نازکتر و یا کلفتر استفاده گردد که نهایتاً باعث کوبیدگی و یا بالازدگی فرش می‌شود. در صورت نظارت و بازرسی دقیق و به موقع و دقت کافی و لازم بافنده و انبارداران امکان جلوگیری از بروز این عیب وجود دارد لازم است بازرسین فنی حتی در مواردی که متوجه میشوند 10 تا 20 سانتیمتر فرش کوبیدگی و یا بالازدگی دارد اگر در ابتدای فرش می‌باشد مجدداً شروع به بافت بشود و اگر در میان فرش می‌باشد ریشه کشیده شود و مجدداً اقدام به بافت بشود تا این نقیصه رفع گردد.

رنگ آمیزی نامناسب

در مواردی فرش از بافت و حتی طرح خوبی برخوردار بوده ولی رنگ‌آمیزی آن مطلوب نیست.

علت این امر در اکثر موارد, تغییر سلیقه‌ای رنگ نقشه فرش توسط بافنده است. توصیه می‌گردد به هیچ وجه رنگ وخامه‌های تحویل گرفته را شخصاً و بدون اطلاع بازرسین فنی تغییر ندهید.

پارگی فرش در حین بافت – پارگی چله

در مواردی قسمتی از فرش در حین بافت پاره می‌شود که معمولاً بعد از اتمام فرش اقدام به ترمیم و رفوکاری آن قسمت می‌شود ولی با این حال در خیلی از موارد قسمت رفو شده مشخص می باشد. پارگی فرش در حین بافت به علل زیر بستگی دارد:

1-‌ سفت بودن قسمتی از چله نصب شده به خصوص در کناره فرش که باعث فشار زیاد می‌گردد و احتمال پارگی در کنار فرش وجود دارد. لازم است در حین بافت به صورت مرتب میزان فشاری که روی قسمتهای مختلف چله می‌باشد کنترل نمایید و هر قسمت که سفت‌تر می‌باشد با کشیدن به جلو و عقب آن قسمت از چله توسط دست, مقدار فشار و شل یا سفت بودن چله‌ها کنترل و یکنواخت گردد.

2- در مناطقی که برای پایین آوردن چله جهت ادامه بافت، فرش دوخت می‌خورد لازم است حداکثر دقت بعمل آید و فاصله‌های‌سوزن‌دوخت کوتاه ‌بوده و نخهای‌ دوخت نیز زیاد ضخیم نباشد و حتماً از نوار چرمی استفاده گردیده تا جای دوخت در سفت کردن چله‌ها پاره نشود.

3- فرشهایی که زیاد به دستگاه مانده‌اند بیشتر از نظر پارگی, چله و فرش بافته شده در معرض آسیب هستند و اغلب هم آن فرشها مشکل دار می‌باشند. لازم است در جابجائی دستگاه و پیچیدن چله و دوخت اینگونه فرشها حداکثر دقت بعمل آید.

4- عدم مقاومت نخ چله بعلت پوسیدگی,کم تاب بودن چله, باریک شدن نخ چله بعلت معیوب و ناصاف بودن چوب هاف که پایین و بالا می‌رود برای دهنه پود نازک و ضخیم، همه این موارد باعث کم شدن مقاومت نخ چله‌ها و نهایتاً پارگی چله می‌گردد که بافنده مجبور به گرده زدن چله شده و نهایتاً چله‌های گره خورده یا از روی فرش و یا از پشت فرش مشخص می باشند و حتی در بعضی از موارد با کمی فشار بر روی چله و فرش بافته شده احتمال پارگی فرش وجود دارد. لازم است در مورد فرشهایی که روی دستگاه مانده‌اند و چله‌ها بر اثر پوسیدگی و به مرور زمان مقاومت لازم را ندارند از ادامه بافت جلوگیری بعمل آید و موارد لازم به اطلاع بازرسین فنی شعب برسد.

5- یکی دیگر از عوامل پارگی چله‌ها استفاده از ابزار کار معیوب مانند شانه می‌باشد اگر شیارهای شانه ناصاف باشد به مرور باعث نازک شدن و به تدریج پارگی چله‌ها می‌شود. لازم است ابزار کار همواره بازدید و در صورت معیوب بودن با هماهنگی بازرسین فنی شعب شرکت تعویض گردد.

سرنخ

در بسیاری از مواقع بافنده به هنگام بافت و پودکشی شامل پود نازک و ضخیم با کسری پود مواجه می‌شود لذا سر پود را بین پرزهای پشم رها می‌نماید. پس از روگیری فرش سر این پودها مشخص می‌گردد که اصطلاحاً سرنخ می‌گویند معمولاً پس از روگیری اقدام به چیدن سرنخ‌ها بوسیله قیچی می‌شود ولی اگر دقت لازم بعمل نیاید این عمل باعث چاله شدن آن قسمت‌هایی می‌شود که سرنخ وجود داشته است. لذا توصیه می‌شود در طول مدت بافت از رها کردن سرپودهای‌اضافی, به نحوی‌که از لابه‌لای پرزها دیده شود جداً خودداری نمایید.

 

2- علت دیگر ایجاد سرنخ, وجود گره بین چله‌ها می‌باشد. وقتی چله‌ها در حین بافت پاره می‌گردد بافنده نخ‌ها را گره می‌زند و گره را یا روی پرزهای پشم می‌اندازد (روی فرش) یا پشت فرش. اگر روی فرش بیندازد پس از روگیری گره مشخص می‌گردد. لازم است حداکثر تلاش را در جهت جلوگیری از پاره شدن چله‌ها بنمایید و در صورت پارگی از گره‌های خیلی ظریف استفاده گردد.

جفتی بافی

بعضی از بافندگان برای سرعت در بافت و راحتی اقدام به تقلب در بافت می‌کنند و بجای گرفتن دو تار چله در هر گره، چهار تار چله ( دوتا از زیر و دوتا از رو) را می‌گیرند که نهایتاً باعث توخالی شدن فرش و بهم ریختگی نقشه می‌شود و از کیفیت فرش تولیدی به شدت کاسته می‌شود. لذا جداً از کاربرد چنین گره‌هایی پرهیز نمایید.

ناصافی سطح فرش

پس از بافت هر رج معمولاً به وسیله‌قیچی پرزهای اضافی بریده و جدا می‌شود. اگر ریشه‌ها و پرزها در حین بافت یکنواخت و هم سطح نباشد باعث ناصاف شدن روی فرش می‌گردد. در بعضی از مواقع پرزها آنقدر ناصاف و از ته گرفته شده که در کارگاههای روگیری نیز امکان هم سطح کردن آنها وجود ندارد. لذا دقت نمایید پرزها در یک سطح بریده شود.

ناصاف بودن پشت فرش

عدم دقت در پود کشی باعث می‌گردد پودها از پشت فرش مشخص گردد این موضوع علاوه بر ناصافی پشت فرش با توجه به رنگی بودن پود نازک باعث زشتی پشت فرش می‌گردد. لازم است در پودکشی فرش دقت و مهارت لازم به کار گرفته شود.

دودست بودن

در بعضی از مواقع استفاده از چند بافنده که مهارتشان در بافت متفاوت می‌باشد و از طرف دیگر از نظر نیرو و قوت دست نیز با یکدیگر تفاوت دارند باعث ایجاد معایبی در فرش می‌شود. از جمله دو دستی که در این حالت سطح فرش یکنواخت نبوده و قسمتهای مختلف فرش از کیفیتهای مختلفی برخوردار می‌باشد. لازم است از بافت فرش توسط چند نفر که بافتشان با همدیگرمتفاوت است جلوگیری بعمل آورند./

Share نسخه مخصوص چاپ