کد مطلب : Culture 'en' is a neutral culture. It cannot be used in formatting and parsing and therefore cannot be set as the thread's current culture.  |   تعداد نظرات: 0   |   تعداد بازدیدها: 3060   |   تاریخ درج: Monday, February 1, 2016   |   ساعت: 4:59 AM   |   منبع / نویسنده مطلب: مشاور رسانه ای اتحادیه

 

بافندگان فرش دستباف و لزوم توجه جدی به آن ها

بافندگان فرش دستبافت از مهم‌ترين ارکان نيروی انسانی در پروسه توليد فرش هستند.


به گزارش اتحادیه قالیبافان، بافندگان فرش دستبافت از مهم‌ترين ارکان نيروی انسانی در پروسه توليد فرش هستند. تقسيم‌بندی فعاليت بافندگان فرش دستباف در انواع توليدات شهری، روستايی و عشايری خاصيت‌های متنوعی به فرش دستباف داده است که با توجه به اهميت نگرش‌های بازاريابی در تنوع توليدات اين بافته‌ها می‌توانند جايگاه مشخصی برای فرش دستباف باشد.

تنوع توليدات منطقه‌ای به پاس دستان توانمندی است که با توجيه اقتصادی مناسب علاوه بر زمينه شغلی در پيشبرد بازار فرش ايران نقش مهمی دارد.  لزوم توجه به کيفيت، توليدات متناسب با سليقه بازار و بازتاب ارزش‌های فرهنگی تمدن ايرانی در فرش دستباف در گرو پشتوانه‌ی قوی حمايتی عوامل مرتبط با فرش دستباف بخصوص بافندگان است که فعاليت خود را در زمينه‌ی هنر و اقتصاد مهم می‌دانند. عليرغم تلاش‌های بافندگان در ارائه محصولی متناسب و درخور نياز به آموزش به بافندگان و دقت در گزينش و سنجش بازخورد زمينه‌های آموزشی و لزوم توجه به زيرساخت‌های فرهنگی از مهمترين اصول مورد توجه در گسترش فعاليت بافندگان است. ارائه راهکارهای متعدد در زمينه فرش دستباف با آسيب‌شناسی کاستی‌ها، زمينه مناسب بهبود کيفيت و توليدات فرش دستباف را ايجاد نموده و بازنگری در ارائه ارزش‌ها با موثر است.

با توجه به کاهش تعداد بافندگان فرش دستباف لزوم ارائه راهکار مناسب از روند نزولی تمايل بافندگان به بافتن فرش می‌کاهد. از آنجا که بافندگی با رونق بازار فرش رابطه‌ی مستقيم دارد در صورت برنامه‌ريزی و سازماندهی، تداوم بازار و تامين اقتصادی مناسب بافندگان تمايل بانوان جوان به توليد فرش چون گذشته تکرار خواهد شد. هر چند اين مهم را بايد در نظر داشت که با تغييرات متفاوت شيوه‌ی زندگی و تمايل به راحت‌طلبی و انجام نشدن اقدامات لازم در حوزه‌ی فرهنگی بافت فرش، بسياری از بافندگان که اين حرفه را از مادر خود به ارث برده‌اند به جای نشتن پای دار به کارهای وقت‌گير و کم‌درآمدی می‌کشاند که در پيش‌زمينه شيوه زندگی فرهنگ ايرانی تعريف نشده است و با عوارض و خستگی‌های جسمی و روحی فراوان همراه است.  يکی از جنبه هاي  جايگزين اين عوارض، انتخاب فضای آرام منزل است با چند ساعت کار که زمان انجام فعاليت را خود فرد تعيين می‌نمايد پاسخگوی بخشی از آسودگی زندگی است. لذا معرفی کارکردهای مثبت يک شغل علاوه بر آگاه نمودن افراد، به شغل مورد نظر هويت می‌بخشد.

سنجش علاقه‌مندی‌ها و توانايی بافندگان، دقت‌نظر به استانداردهای لازم در مورد ابزار و دار و نيز حقوق و مزايای اين قشر نياز به مديريت و بازنگری دارد. بعد منفی امر پيش زمينه نامناسب فرهنگی بافندگان فرش است که در تاريخ فرشبافی از شرايط سخت و نامناسب بافندگان سخن گفته شده است به گونه‌ای که يادآور سردابه‌ها و سوزهای درونی و آسيب‌های جسمی بافندگان بوده است اما دقت نظر به اين مهم که در ميان صنايع دستی، فرش مشخصه خاص هنر ايرانی است و هر چند با بازراگرايی و تنوع در استفاده از مواد گوناگون توليدات متنوعی از کف‌پوش‍ها وجود دارد اما، دقت به اين مهم که خلاقيت بافندگان در پيشبرد اهداف توليدی موثر می‌باشد همپای توليدات سفارشی صرف که بسته به خواسته توليدکننده فرش بافته می‌شود، زمينه‌ی مناسبی است تا توانايی بافندگان را افزايش داده و توليدات فرش را در دسته‌بندی‌های مشخص قرار دهيم. مديريت متمايز توليدات هنری با توليدات تجاری و تفکيک حيطه فعاليت توليدی اين دو نوع فرش ضروری است. علاقه‌مندی به آزادی عمل در شيوه‌های متعدد توليدات هنری يکی از اصولی است که در پيشبرد فعاليت‌های توليدی فرش دستباف موثر است و شايد پاسخی به تعريف نمودن توليدات جديد همسو با نيازهای بازار بوده باشد.  

در راستای معرفی اهميت فرش دستباف تعريف نمودن شغل بافندگی و همراستا با آن معرفی ويژگی‌های اين شغل در حوزه‌ی مطالعات منابع انسانی گام موثری است که بازتابی از توانمندی، شايستگی‌ها، خلاقيت‌ها و فضای کاری بافندگان فرش دستباف است تا بتوان با تغيير نگرش تعاريف متناسبی را ابراز داشته و توانايی و تلاش عوامل مرتبط با فرش دستباف در انتقال زمينه‌های شغلی بافندگان را، با به رسميت شناختن موقعيت بافنده ثبات جايگاه شغل بافندگی ايجاد شود. از طرفی در نظر داشتن نياز‌های زنان (به دليل اينکه اکثر بافندگان زن هستند) و دقت به جنبه‌های روانی و فيزيولوزيکی بانوان بافنده زمينه مناسبی برای گسترش بافت فرش است. تشکيل کارگروه‌هايی که بتوانند زمينه‎های فرهنگی و اصالت‎ها را شناسايی و هر کدام را به تفکيک توليدات و نيازها مجزا نمايند فرصتی‌ست که با توجه به  توليدات ابزار مناسب توليد شود که علاوه بر بالا رفتن سرعت بافندگی آسيب‌پذيری جسمی کمتری دارا باشد.

از آنجا که به علت عدم سازماندهی و برنامه‌ريزی بسياری از مشاغل بومی و هنری، علاوه بر کاستن از مطلوبيت‌های لازم در توليد نوع کالای هنری و مصرفی در بسياری از مواقع رو به فراموشی گذارده است اين امر در مورد فرش نيز دور از ذهن نخواهد بود. از اين رو سازماندهی بافندگان فرش دستباف در قالب تعاريف کسب و کارهای جديد و با ادبيات متفاوت زمينه مناسبی است تا حيات فرش دستباف ادامه يابد. 

انتهای پیام/

 

Share نسخه مخصوص چاپ